Traditii Locale Conacul lui Maldar

Culele: casele-cetăți ale boierilor de altădată

Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească, ce păstrează intacte toate detaliile de arhitectură ale acestora: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt și scările interioare, ieșirile “de taină” și mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată fațada catului superior.

Cu un istoric de peste trei secole, culele erau inițial locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești – carjaliii și pazvangiii proveniți din raialele de la Dunăre.

Culele sunt raspîndite în întreaga Peninsulă Balcanică, iar în România cele mai cunoscute sunt situate în zonele Vâlcea – Măldărești, Gorj și Mehedinți.

Legenda căpitanului Maldăr

Fiecare culă are legenda sa, iar dintre cele de la Măldărești, cea mai emoționantă poveste este cea a căpitanului Maldăr – fiul paharnicului Nan. Tudor Maldăr era unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu, iar legenda spune că, fiind prins de tătari, a cucerit inima frumoasei fiice a hanului tătar și astfel și-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiți s-au refugiat apoi într-o culă din Măldărești – cunoscută astăzi drept Cula Greceanu.

Chiar dacă nu este locul original în care s-au petrecut aceste întîmplări, conacul nostru a luat numele căpitanului Maldăr – pentru a onora povestea viteazului și a nemuritoarei sale iubiri.